Black House is a duplex apartment above a converted Victorian warehouse in Hackney

October 7, 2017 Alyn Griffiths 0

Simon Conder Associates has placed a prefabricated, black-stained timber extension on top of a former warehouse in east London, creating a new home for the designers whose studio occupies the old building. The three-storey Victorian warehouse is located in an industrial neighbourhood in Hackney, close to London Fields park, and is home to a multidisciplinary design agency.

The post Black House is a duplex apartment above a converted Victorian warehouse in Hackney appeared first on Dezeen.

Lille school extension by LT2A features porthole-like windows and golden details

October 4, 2017 Alyn Griffiths 0

Architecture studio LT2A has added a brick extension to a school near Lille, featuring an entrance sheltered by an anodised-aluminium canopy, and circular windows that provide glimpses of courtyard gardens. Located southwest of the city in the suburb of Loos, the old school is set among large blocks of social housing that were erected in the 1970s. The

The post Lille school extension by LT2A features porthole-like windows and golden details appeared first on Dezeen.

Jamie Fobert sinks Tate St Ives extension into Cornish cliff facing the Atlantic Ocean

September 29, 2017 Eleanor Gibson 0

Jamie Fobert Architects has completed a cliffside extension to the Tate St Ives in Cornwall, southwest England, which includes an underground gallery, a rooftop garden and ceramic cladding that mirrors the hues of the sea. The London-based studio lead by Jamie Fobert, completed the 1,325-square-metre extension to the existing Tate St Ives art gallery – a white rotunda completed in

The post Jamie Fobert sinks Tate St Ives extension into Cornish cliff facing the Atlantic Ocean appeared first on Dezeen.

Alvar Aalto inspired the orange blockwork fireplace in Notan Office’s Brussels roof extension

September 24, 2017 India Block 0

This extension to the roof of a Brussels apartment block by local studio Notan Office features a fireplace that takes its cues from the work of modernist architect and designer Alvar Aalto. The project titled Lincoln is a 140-square-metre extension of a penthouse apartment in an residential area of Brussels. Set back from the main building, the extra level is almost

The post Alvar Aalto inspired the orange blockwork fireplace in Notan Office’s Brussels roof extension appeared first on Dezeen.

Atelier Pierre Thibault expands historic Montreal home to create writer’s studio

September 22, 2017 James Brillon 0

Atelier Pierre Thibault has restored and enlarged an early 19th-century home in Montreal, creating two separate libraries and a writing studio overlooking a river. The owners wanted to convert the heritage building into their main residence, in addition to accommodating a large book collection. “The programme includes two libraries; one for ancient books, and the

The post Atelier Pierre Thibault expands historic Montreal home to create writer’s studio appeared first on Dezeen.

Tom Hurt attaches tiered white pods with plywood core to Austin house

September 20, 2017 Bridget Cogley 0

Austin-based architect Tom Hurt has extended the back of a ranch house using a series of stacked units and wooden interiors to form a multi-storey living space. The 1,110-square-foot (103-square-metre) structure grows out from the existing low-slung home in Austin. The addition joins the main home through a series of low-lying platforms in the original

The post Tom Hurt attaches tiered white pods with plywood core to Austin house appeared first on Dezeen.

Office of Architecture adds rooftop master suite during Brooklyn row house overhaul

September 13, 2017 Bridget Cogley 0

Brooklyn-based Office of Architecture has completely gutted and expanded a local row house for an architect, jewellery designer and their two children. Having lived in the home for eight years, the family chose to stay in the up-and-coming neighbourhood and renovate the 1,000-square-foot (93-square-metre) home. “The owners of this 11-foot-wide row house in Brooklyn were faced with a

The post Office of Architecture adds rooftop master suite during Brooklyn row house overhaul appeared first on Dezeen.

Pedevilla Architects adds angular blackened-larch extension to hotel in South Tyrol

September 9, 2017 Alyn Griffiths 0

Italian studio Pedevilla Architects has completed an extension to a traditional Alpine hotel, comprising a monolithic blackened-timber volume with windows that jut from the walls and roof to optimise mountain views. Pedevilla Architects developed the six-storey extension for the Bühelwirt hotel, which is situated in the Ahrntal commune of northern Italy, just three kilometres from the Klausberg ski area.

The post Pedevilla Architects adds angular blackened-larch extension to hotel in South Tyrol appeared first on Dezeen.

Baynes and Mitchell creates museum complex within historic buildings of Chatham Dockyard

September 7, 2017 Alyn Griffiths 0

A pointy black entrance building has been added to the historic dockyards of Chatham, England, as part of a major expansion of the local nautical museum – one of six projects in the running for this year’s Stirling Prize. London studio Baynes and Mitchell Architects was employed by Historic Dockyard Chatham to overhaul its site on the River Medway in Kent, creating

The post Baynes and Mitchell creates museum complex within historic buildings of Chatham Dockyard appeared first on Dezeen.

Extremely pointed garden room features a treehouse-like design and a climbing wall

September 4, 2017 Jessica Mairs 0

A climbing wall, a study and a bedroom are all contained within this Brisbane house extension, designed by Phorm Architecture + Design to be reminiscent of a treehouse. Described by the studio as a “detached residential extension”, the Taringa Treehouse is built under the shelter of a tree, in the backyard of a property in the Queensland city. The tree is one of a row

The post Extremely pointed garden room features a treehouse-like design and a climbing wall appeared first on Dezeen.

Cuboid extension by EL Studio sits atop a Maryland bungalow

August 19, 2017 James Brillon 0

New York firm EL Studio has placed a contemporary box-shaped extension on top of this suburban home in Maryland to more than double its size. The Lincoln Street Residence was recently completed by EL Studio founders Elizabeth Emerson and Mark Lawrence for a young family with two small children. The clients wanted to expand their

The post Cuboid extension by EL Studio sits atop a Maryland bungalow appeared first on Dezeen.

Revamped London house features white surfaces and concrete details that match a brutalist neighbour

July 26, 2017 Alyn Griffiths 0

William Tozer Associates has overhauled a Victorian terraced house in north London, introducing a white, modern living area that faces out onto a neighbouring brutalist estate. London-based William Tozer Associates refurbished and reconfigured the house in Highgate, which forms part of an Italianate terrace. Immediately behind the terrace is the Abbey Road housing co-op – a brutalist estate designed in the

The post Revamped London house features white surfaces and concrete details that match a brutalist neighbour appeared first on Dezeen.

Elding Oscarson creates “slightly bent” weathering steel extension to Lund’s Skissernas Museum

July 23, 2017 Ali Morris 0

Architecture studio Elding Oscarson has added a Corten steel extension to the Skissernas Museum in Lund, Sweden, designed to open the building up to the adjacent sculpture park. Founded in 1934, the Skissernas Museum is part of Lund University and houses the world’s largest archive of works documenting the artistic process. The Lund-based museum is made up of a large cluster

The post Elding Oscarson creates “slightly bent” weathering steel extension to Lund’s Skissernas Museum appeared first on Dezeen.

Amin Taha Architects reconfigures London home around lightwells and a spiral staircase

July 9, 2017 Alyn Griffiths 0

London studio Amin Taha Architects has updated a 1950s terraced house in the city’s Bayswater neighbourhood, adding a basement level topped with a rugged concrete soffit and a lightwell set into a courtyard garden. The property at Caroline Place is part of a brick terrace that originally featured a layout informed by typical Edwardian homes,

The post Amin Taha Architects reconfigures London home around lightwells and a spiral staircase appeared first on Dezeen.

Vertically sliding walls open Bergmeisterwolf’s Italian villa extension to the garden

July 9, 2017 Alyn Griffiths 0

Architecture studio Bergmeisterwolf has completed an extension to a house on the shores of Italy’s Lake Garda, featuring glazed walls that disappear into the ground to open the living area up to the garden. The client for the project – an economist from Vienna – wanted an addition that would add value to and improve

The post Vertically sliding walls open Bergmeisterwolf’s Italian villa extension to the garden appeared first on Dezeen.

Office Kersten Geers David Van Severen drapes Bahrain music centre with mesh curtains

July 6, 2017 Eleanor Gibson 0

Steel mesh curtains can be lifted to offer glimpses of performances inside this traditional music centre designed by Office Kersten Geers David Van Severen for Muharraq Island in Bahrain. Brussels-based Office Kersten Geers David Van Severen was tasked to design a pair of cultural centres for Bahrain – an archipelago of 33 low-lying islands in the Arabian Gulf – as part

The post Office Kersten Geers David Van Severen drapes Bahrain music centre with mesh curtains appeared first on Dezeen.

Stanton Williams completes renovation of Beaux-Arts museum in Nantes with stone and marble extension

June 28, 2017 Alyn Griffiths 0

London firm Stanton Williams has renovated and extended the Musée d’arts de Nantes, adding a series of extensions including a monolithic structure wrapped in stone and translucent marble to the Beaux-Arts building. Stanton Williams was awarded the project to oversee the modernisation of the museum in 2009, with a proposal that involved introducing several contemporary interventions alongside

The post Stanton Williams completes renovation of Beaux-Arts museum in Nantes with stone and marble extension appeared first on Dezeen.

Glowing gold extension added to Winchester university chapel by Design Engine

June 23, 2017 Lizzie Crook 0

The gothic-revival chapel at the University of Winchester, England, has been “returned to its former glory”, following a renovation and extension by local architecture studio Design Engine. Design Engine carried out a complete restoration of Winton Chapel, which was originally built in 1880 in the Hampshire town, and today serves as a venue for events ranging from

The post Glowing gold extension added to Winchester university chapel by Design Engine appeared first on Dezeen.

OFIS Architects extends Slovenian house with trio of stacked wooden boxes

June 22, 2017 Eleanor Gibson 0

Three stacked cuboids covered in strips of dark-stained wood form this extension to a 1930s house in Ljubljana by Slovenian firm OFIS Arhitekti. OFIS Arhitekti based the shape of the volumes on the “shoe-box” proportions of the old two-storey residence, which was built in 1934 by architect Emil Navinsek for his two elderly sisters. As a result, the studio named the project Shoebox House.

The post OFIS Architects extends Slovenian house with trio of stacked wooden boxes appeared first on Dezeen.

Glazed meditation room overlooks traditional courtyard from Nanjing home

June 7, 2017 Lizzie Fison 0

Ming Gu Design has grafted a glazed meditation area onto this historic home in Nanjing, China, which projects out to overhang a central courtyard. The Nanjing-based architecture studio added the gabled meditation room, which features glass walls, to the centre of the heritage-listed house. The meditative space protrudes outwards and overhangs the base of the existing structure of the house, appearing as

The post Glazed meditation room overlooks traditional courtyard from Nanjing home appeared first on Dezeen.